Categories
Henk.koht.

Postirobotti palveluksessamme

Pakettiautomaatti

Olen sitä ikäluokkaa, joka on saanut kokea ajan ennen pankkiautomaatteja. Jos silloin tuli tarve tehdä ostoksia, piti ensin mennä pankkiin, antaa virkailijalle pieni pankkikirja ja pyytää sitten katteen rajoissa jonkinmoinen summa käteistä. Hankalaa, vaan eipä ollut vaihtoehtoja. Myöhemmin virkailijat korvattiin automaateilla, jotka nekin alkavat jäädä lopullisesti muovikorttien ja nettipankin jalkoihin, vaikka Hjallis muuta väittää.

Pankkivirkailijoiden lähisukulaiset, postivirkailijat, ovat tehneet suunnilleen samoja juttuja aina pankkikirja-ajoilta näihin päiviin asti. Mutta horisonttiin kasaantuu tummia pilviä. Postin tiedemiehet ovat lopultakin onnistuneet luomaan lajin, joka saattaa syrjäyttää vanhat kunnon postitädit. Se on Pakettiautomaatti: oranssin postilaatikon, avuliaan virkailijan ja joulukalenterin groteski risteytys, joka kumisee ja näyttää isolta. Törmäsin sellaiseen tänään ensimmäistä kertaa, vaikka konsepti on lanseerattu Suomessa jo maaliskuussa ja maailmalla oletettavasti vuosia sitten.

Laite toimii hienosti, vaikka kolho ulkomuoto vähän epäilyttääkin. Kyseessä on pohjimmiltaan iso lukittu rautalokerikko noudettavia postipaketteja varten. Käytännössä homma toimii siten, että Posti toimittaa paketin automaatin sisuksiin ja siitä lähtee ilmoitus paketin tilaajan kännykkään. Ilmoituksen yhteydessä saatu saapumiskoodi käydään sitten naputtelemassa laitteelle numeronäppäimillä, painetaan ‘OK’ ja automaatti poksauttaa oikean luukun auki. Tilattu paketti odottaa kiltisti noutajaansa luukun takana. Helppoa.

Sitten vähän kritiikkiä: pakettiautomaatin ylimmät luukut ovat melko korkealla. Olen keskimittainen suomalainen mies ja jouduin siitä huolimatta kurkottamaan. Lisäksi luukun takana oleva tila ulottuu todella syvälle, mikä on tietty ymmärrettävää isoja paketteja ajatellen, mutta tuottaa vaikeuksia jos ylätasolle heitetty paketti sattuukin painumaan säilytystilan perälle. Silloin minäkin tarvitsisin jakkaraa. Ja mitäköhän kävisi postipaketilleni, jos olisin 30 senttiä lyhyempi tai istuisin vaikka pyörätuolissa?

Pakettiautomaatti on nyt kesään asti koekäytössä, jonka jälkeen Itella päättää otetaanko niitä laajamittaisemmin käyttöön. Mielestäni laitteessa on paljon potentiaalia, kunhan käytettävyysesteet poistetaan. Rautapönttöhän ei juuri virastoajoista piittaa, joten niitä voisi sijoitella sinnekin, missä postitoimistot ovat turhan syrjässä. Kuten tänne Ruoholahteen.

One reply on “Postirobotti palveluksessamme”

Augh, Ruoholahden “lähiposti”. Kohtuullisesti korpesi ravata duunista Kaapelitehtaalla sinne about joka päivä. Meni äkkiä tunti käyntiin, jos ei raaskinut käyttää taksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *