Categories
Pelit

Väki vähenee, parantuvatko pidot?

ANSCHLUSS

Alkuviikon tuplakohautuksesta vastaa mm. Pelaaja-lehteä kustantava H-Town oy, joka pudotti eilen kaksi uutispommia: Ensinnäkin PCpelaaja-lehti lakkautetaan ja vapautuva henkilöstö siirretään tuottamaan sisältöä Peliplaneetta-verkkosivustolle. Toisekseen Peliplaneetan sisällöntuotanto siirtyy kokonaisuudessaan H-Townin vastuulle ja saitin vanha toimituskaarti saa lähtöpassit. Alkaen heti.

PCpelaajan lakkauttamisesta on kuulunut huhuja aiemminkin, mutta toistaiseksi olen kuitannut ne pelkkänä panetteluna. On toki myönnettävä, ettei halvalle paperille painettu arvosteluaviisi enää loppupäivinään ollut kovin kilpailukykyinen julkaisu, mutta lakkauttaminen kuulostaa silti turhan rajulta. Olisivat mieluummin jatkaneet lehden tekoa Kalle Kaivolan alkuperäisen vision pohjalta, jolloin sillä olisi ollut edes teoreettinen mahdollisuus kasvaa. Osaavan päätoimittajan irtisanominen ja tahallinen painolaadun laskeminen tuntuvat näin maallikosta vähän huonolta tavalta lanseerata uutta lehteä.

Peliplaneetan tapaus oli vielä ihmeellisempi. H-Town ilmoitti muina miehinä ottavansa sivuston haltuunsa. Vanha toimittajakunta jäi nuolemaan näppejään. Temppu sai aikaan niin paljon keskustelua, että Pelaajan omat sivut menivät hetkeksi nurin kävijäryntäyksen alla.

Uutta liitosta kommentoitiin kiihkeästi netin keskustelualueilla. Eräät Peliplaneetan käyttäjistä olivat vilpittömästi tohkeissaan sisällöntuottajan vaihtumisesta, mutta moni osoitti närkästyksensä avoimesti. Erityisesti tapa jolla sivuston entinen toimitus potkittiin pellolle pöyristytti monia. Entisen peliplaneettalaisen kertoman mukaan kenellekään ei hiiskuttu asiasta, vaan homma hoidettiin Akumiitti oy:n ja H-Townin välillä sopimuspöydässä.

H-Townin motiiveistakin käytiin paljon keskustelua. Muutamien tahojen mukaan meneillään saattaa olla nurkanvaltaus, jossa H-Town yrittää entisestään vakiinnuttaa asemaansa suomalaisena pelialan erikoisjulkaisuna. Kyynisimmät veikkasivat että Peliplaneetta joko yhdistetään Pelaajalehti.comiin tai lakkautetaan kokonaan vielä vuoden sisällä. Vastapuoli nokitti takaisin lujaa, väittämällä Alasin Median käyttäytyneen lähes rikollisen huonosti portaalin oikeuksia hallinnutta Akumiitti Oy:tä kohtaan. Ja että juttujen tasokin oli laskussa.

Virallisissa tiedotteissa ei oteta kantaa yksityiskohtiin. Alasin Media harmittelee vastineessaan huonoa tiedotusta ja kautta linjan epävarmaa yhteistyötä portaalinhaltijan kanssa. H-Townin versiossa puolestaan kehutaan uudessa liitoksessa syntyviä ristimediahyötyjä.

Niin tai näin, Suomen pelimedian kirjo kaventui liitoksen myötä entisestään. Peliplaneetan siirtyminen H-Townille saattaa toki synnyttää synergiaetuja, mutta miten mahtaa kustantajan mielenkiinto riittää useamman verkkopalvelun pyörittämiseen, jos lehtipuolellakin tehdään karsintaa? Onko Pelaaja vain mustasukkainen rakkaudestaan videopeleihin?

3 replies on “Väki vähenee, parantuvatko pidot?”

No jösses sentään! Olipa kiinnostava lukea raporttiasi suomalaisen pelijournalismin tilasta. Täytyy tunnustaa, että minä joskus jopa pidin PCpelaajasta — ehkä siksikin, kun olen PC-pelaaja 😛

Mutta niin, on se muutenkin harmillista, että kentältä raivataan (ja vieläpä tuolla tyylillä) pelureita pois. Keskittyminen on media-alalla usein ikävä juttu. Voisihan kuvitella, että mitä enempi porukkaa, sen hauskempaa (öh… ainakin lukijoilla), ja sitä kiinnostavampia ja erikoistuneempia lehtiä tarjolla. Ajan tässä nyt takaa sitä ajatusta, että Suomessa saattaisi olla kriittistä massaa jo useammallekin hyvälle, erikoistuneelle pelijulkaisulle, jos — köh köh — erilaisia pelaajaryhmiä kyettäisiin vaikka ottamaan paremmin huomioon ja silleen.

Olisiko osa ongelmaa siinä, että niin moni suomalaisista pelilehdistä yrittää kattaa “kaiken”? Seuraisivat vaikka Roolipelaajan esimerkkiä: fokusoidaan suht kapeaan alueeseen, mutta se mitä tehdään, tehdään hyvin ja kattavasti. Tai ainakin yritetään. Ja mikseivät lehdet voi avoimesti tunnustautua tietynlaisten peligenrejen/pelityylien/alustojen äänenkannattajiksi? Kun ne sitä kumminkin käytännössä ovat. Pelkäävätkö ne niin paljon lukijakatoa? Ja samaan aikaan ne sahaavat omaa oksaansa näillä tempauksilla, jotka varmasti ärsyttävät lukijoita…

PCpelaaja OLI hyvä lehti. Tekijäkaartikin oli erinomainen, etenkin lehden alkutaipaleella (kröhöm 🙄 ). Juuri siksi lopettamisuutinen kuulosti kurjalta.

Tuo mainitsemasi erikoistuminen saattaisi olla toimiva ratkaisu, varsinkin kun Pelit on jo nyt selkeästi profiloitunut enemmän pc-peliharrastajien julkaisuksi ja Pelaaja konsolityttöjen ja -poikien harrastelehdeksi. Rahoittajien löytyminen on sitten asia erikseen. Pelaaminen on kyllä suosittuja, mutta kuinka moni pelaaja ostaa alan lehtiä?

Yksi asia on kuitenkin selvää: kustantajien ja media-talojen pitäisi opetella puhaltamaan yhteen hiileen ainaisen nokittelun ja piikittelyn sijaan. Ikävää jos kateus ja rahan perässä juokseminen ovat tärkeämpiä kuin yhdessä tekeminen ja fiilistely.

Tuohon pelaamisharrastuksen yleisyyteen liittyen: ehkä pelilehdet voisivat toisaalta laajentaa potentiaalista lukijakuntaansa myös sillä, että ne uudelleensuuntaisivat käsityksiään pelaamisesta, peleistä puhumisesta, peliarvioiden merkityksestä ja pelikulttuureista. Suomessakin on esim. käsittämättömän suuri joukko pelien suhteen ignorantteja lasten vanhempia, jotka kaipaisivat kipeästi — vaikka eivät itse sitä tajuaisikaan 🙂 — analyysia ja ymmärrystä siitä, miksi peleillä on sellainen rooli lasten ja nuorten elämässä kuin niillä on. Tällaisiin tarpeisiin pelijournalismi ei edes yritä vastata. Tai entä ne kaikki himopelaavat eläkeläiset? Ks. http://virtual.vtt.fi/exergame/pub/exergame_press040506.pdf
Uusia kohderyhmiä löytyisi vaikka kuinka, jos niitä tosissaan alettaisiin etsiä.

Ehkä pelilehdillä menee liian hyvin näinkin, jotta ne oikeasti haluaisivat muuttaa taktiikkaansa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *