Categories
Pelit

Pelivuodenvaihde 2006-2007

Vuodenvaihde videopelityyliin

Vuosi vaihtui ja feldon.netin linkkirobotti vinkkeineen on varastanut huomion muilta kirjoittajilta. Mutta nyt kun Microsoftikin jakaa ilmaisia Vista-kannettavia ahkerille blogahtelijoille, lienee aika taas antaa jotain elonmerkkejä vaikka perinteisen vuodenvaihdeselvityksen muodossa.

Kotimaan pelikiemuroissa riitti ainakin ihmeteltävää. Oman uran kannalta suurin kohautus koettiin viimevuoden puolivälin paikkeilla, jolloin lopetin Pelaajalehti.comin päätoimittamisen ja siirryin freelance-hommiin. Oli tietyllä tavalla haikeaa hyvästellä projekti, johon oli panostanut sekä aikaa että rahaa. Toisaalta tuntui hienolta katsella kuinka oman työn tulokset nostivat pikkuisen nettisaitin lukijamäärät paristasadasta useisiin tuhansiin.

Väkeä pyöritettiin myös toisaalla. Esimerkiksi Pelit-lehden Kaj Laaksonen vaihtoi näpyttelyn hifistelyyn ja siirtyi toimittajaksi HiFi-lehteen. Loppuvuodesta HiFi puolestaan lakkautettiin ja yhdistettiin Mikrobittiin. Kajzukin ajautui ties minne. PCpelaaja-lehti taasen aivovuosi epävirallisesti maailman mukavimman miehen, Kalle Kaivolan, pois päätoimittajan paikalta. Samalla koko kunnianhimoinen lehtikonsepti muuttui melko tavanomaiseksi arvosteluaviisiksi. Kalle oli aiemmin kokeillut taitojaan myös surullisenkuuluisan Tilt-lehden päätoimittajana, joten ei-niinkään-yllätyksellisesti hän siirtyi Tilt tv-ohjelman ruoriin, Mikko Karvosen paikalle. Pelaajan ovet kävivät vielä kertaalleen syksyllä, kun Harro Grönberg siirtyi lehtihommista mobiilipeliteollisuuden palvelukseen.

Monimutkaistako? Ehei. Uusmedia-arkea vaan.

Pyörityksen tuloksena ilmaisjakeluna jaettava Pelaa! –lehti jäi vaille vakituista päätoimittajaa. Samoin kävi Pelaajalehti.comille, joka muuttui osittain maksulliseksi palveluksi Pelit.fi:n tapaan. Valitettavasti nettipuolen suunnanmuutos ei ollut ihan jokaisen mieleen, sillä maksullisuus sulki pois monet aktiivisen keskusteluyhteisön vakiokäyttäjistä. Sisältöpuolikin taantui.

Nintendon Oskari Hurmetta siteeraten Suomessa oli vuoden 2006 lopulla kolme varteenotettavaa pelisaittia: KonsoliFIN, Pelaajalehti.com ja Peliplaneetta. Pelit-lehteä kustantava Sanoma Magazines näki tilanteen samalla tavoin ja ryhtyi vastavetona uudistamaan web-palveluaan. Tuloksena 1990-luvulta saakka käytössä ollut sivustorakenne vaihtui 1997-lukulaiseen väripäivitettyyn malliin. Samalla esiteltiin Pelit-lehden digitaalinen näköislehti, jota Sanoma kauppaa verkossa seitsemän euron kappalehintaan. Köyhät kyykkyyn.

Voimakolmikon perässä jatkoivat tuttuun tapaan myös eDome, Gamereality ja muut pienemmät tekijät, joilla on kävijämääristään huolimatta tärkeä rooli kotimaan pelikentillä. Kotimainen Xbox-harrastajien yhteisö Livegamers myi huhujen mukaan nahkansa lopullisesti Microsoftille, mutta kasvatti samalla kävijämääriään Xbox 360 –konsolin julkaisun myötä. Hatunnosto sinnekin!

Loppuun vielä kolme ennustusta vuodelle 2007:

Lehdet vs. Nettimedia: Tänä vuonna pelilehdet ja –verkkosivut alkavat viimein hakeutua omiin uomiinsa ja keskittyä tekemään omaa juttuaan. Painokoneet eivät voi edelleenkään kilpailla tietoverkkojen nopeaa päivitystahtia ja edullisia tuotantokustannuksia vastaan, mutta ne voivat tarjota erilaisia elämyksiä, joilla on kysyntää tulevaisuudessakin. Lehtien myynti kun ei ole pelkkää paperikauppaa. Tai kuten Tietoviikon Jyrki Lehtola asian muotoilii: ”Lähitulevaisuudessa tullaan edelleenkin kirjoittamaan suuri määrä lehtiartikkeleita ja kirjoja siitä, kuinka lehdet ja kirjat ovat kuolemaisillaan.” (Tivi 24.11.2006).

Nörtit vs. tavikset: Sosiaaliset pelit kasvattavat pelaamisen suosiota entisestään ja pelikonsoleita löytyy yhä useammasta kodista – mutta nörtit pysyvät nörtteinä. On meinaan vähän eri asia laulaa silloin tällöin pikkuhiprakassa Singstarin tahtiin, kuin räiskiä mörköjä 20 tuntia putkeen pelkän pizzan ja kolan voimalla.

PlayStation 3 vs. Xbox 360: Konsolisodan lopulliset tulokset selviävät keväällä, kun Sony julkaisee superkonsolinsa myös Suomessa. Tässä pari Excelillä laadittua vaihtoehtoista ennustetta:

Joko näin…

Myyntitilasto 2

Tai näin:

Myyntitilasto 1

Tästä tulee vielä hienoa.

5 replies on “Pelivuodenvaihde 2006-2007”

Aikamoisia juonikoukeroita näyttää pelimedioiden arki sisältävän. Tämähän on kuin parasta saippuaa. Peukut! Tosiaan mielenkiintoinen pelivuosi tuloillaan, ja varsinkin PS3:n asettuminen pelimarkkinoille on mielenkiintoista seurattavaa.

Kalle Kaivola ei siirtynyt Kari Koivistoisen paikalle vaan Mikko Karvosen. Joka siis oli tilt.tv:n tuottajana Karin jälkeen. Tosin työskenteli intervisiolla vain puolivuotta, mutta silti. Yksityiskohdat haltuun!

Kiitos Jari korjauksesta ja pahoittelut aivopierusta! Mikko oli niin vähän aikaa Karin paikalla, että unohtui koko juttu. Mun paha. Tapasimme muutenkin Mikon kanssa vain kerran, olisiko ollut Guitar Hero -kekkereissä tms., ettei ehtinyt naama syöpyä mieleen. Ei ainakaan samassa määrin kuin Karin hämärät jutut ja grunge-parta 😀

Ai sunko Excelistä se “jäätelö aiheuttaa hukkumista” -tilasto onkin peräisin?

Eipä voi kuin ihmetellä miten paljon (ja samalla vähän) pelimedioissa on tapahtunut. Kajzun juttuja kyllä tulee ikävä, hän oli 75% siitä miksi luin aikoinaan Pelit-lehteä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *