Categories
Pelit

Kaljavisa

Poikani, osta aina halvinta.

Feldon.net esittelee uuden pelin, joka sopii kaikille, jotka pitävät oluen juomisesta ystävien seurassa.

Kaljavisan ideana on erottaa tuttuja olutmerkkejä toisistaan maun perusteella. Saattaa kuulostaa helpolta, mutta haastetta on yllättävän paljon. Pelaaminen on vaivatonta, sillä pelivälineiksi tarvitaan vain olutta, kilpailulomakkeita (tulosta tästä) ja kyniä. Lisäksi tarvitaan seremoniamestari, joka merkitsee ylös oikean rivin ja tuo oluet kilpailijoille.

Oluen hallinta

Kaljavisaa voi pelata eri määrällä olutnäytteitä. Toimivaksi formaatiksi on osoittautunut 6/5-peli, jossa on 6 tunnistettavaa olutnäytettä, jotka ovat viittä eri merkkiä (esim. Karhu, Karjala, Koff, Lapin kulta ja Olvi). Tunnistettavien oluiden on syytä olla tunnettuja merkkejä, joita pelaajat ovat juoneet ennenkin.

Näitä oluita hankitaan siis yksi pullo kutakin, ja lisäksi hankitaan yksi ylimääräinen pullo jotakin mukana olevaa merkkiä. Ylimääräinen pullo lisää vaikeustasoa, sillä muuten edellisistä vastauksista voi päätellä helposti, mitkä merkit ovat jo menneet. Oluiden merkin saa pois kätevimmin liottamalla pulloja viileässä vedessä ennen pelaamista. Etikettien liimaukset irtoavat ja oluet pysyvät kylminä. Etikettien irrottua seremoniamestari näkee korkista, mitä merkkiä mikäkin pullo on. Kilpailijat eivät tietekään korkkia näe.

Pelin kulku

Seremoniamestari kirjoittaa ylös, missä järjestyksessä näytepullot ovat, ja tuo ne sitten pelaajille avattuna. Maistelu järjestyy vaivattomimmin Goodman-algoritmillä (”pullo kiersi ringissä ja irvisteltiin vain”). Uuden pullon voi tuoda pöytään kun edellinen on juotu. Kilpailijat kirjoittavat ylös arvauksensa, ja lopuksi seremoniamestari laskee, miten monta oikeaa vastausta itse kukin sääty sai. Voittaja on luonnollisesti se, joka arvasi useimman merkin oikein.

Huomioita pelistä

Seremoniamestariksi kannattaa hankkia joku, joka ei itse juo olutta. Siten saadaan mukaan mahdollisimman suuri määrä pelaajia.

Oluiden tunnistaminen maun perusteella on yllättävän vaikeaa. Peliä kannattaa kokeilla aluksi yksinkertaisena versiona. Näytteiden ja vaihtoehtojen määrää voi lisätä seuraavaan peliin, mikäli se tuntuu yhä tarpeelliselta. Vastauslomakkeen asetuksia voi muokata vaivattomasti.

Peli ei ole varsinainen juomapeli, sillä juotavaa on vain 6 olutta koko peliporukalle. Röpöttelyä ei välttämättä kannata aloittaa kaljavisalla, vaan makuhermoja kannattaa herkistää/puuduttaa jonkin aikaa ennen pelin aloittamista, niin vaikeustaso nousee ja taitoerot alkavat korostua.

Jos ja kun pelaajat eivät tunnista oluita toisistaan, voidaan vetää johtopäätös, että kaupasta kannattaa ostaa aina halvinta olutta. Puhe suosikkimerkistä menettää uskottavuuttaan, jos ei erota suosikkiaan kilpailevista tuotteista.

One reply on “Kaljavisa”

Hehee, hieman vastaavaa ollaan kokeiltu. Meillä oli väkeä vain kolme, joten yksi poistui vain toiseen huoneeseen kun oluet kaadettiin. Meillä oli kuutta erilaista lageria, joista yksi oli Ruotsin puolelta ostettua (merkkiä en muista). Ruotsikalja olisi pitänyt jättää pois, kun se oli outo lintu kaikille.

Sitten vaan maistelemaan. Kaljat arvosteltiin 1-5 asteikolla, laitettiin myös paremmuusjärjestykseen ja lisäksi sai antaa vapaita kommentteja. Hauskinta tosiaan oli, että kahdella kolmesta oli ennakkoon suosikki- ja inhokkioluet lopulta ihan toisinpäin 😀

Vaikeaa se oli. Meillä yksi tiesi (kröhömm) 5/6 oluista, ja huonoin 2/6. Hommaa tosiaan vaikeutti se ruotsikalja, ja helpotti Karhun mukana olo, jonka jokainen tunnisti jo hieman tummemmasta väristä (pullosta juoden siis ei tätä ongelmaa).

Eikä touhua ole syytä jättää maisteluun, vaan ottaa sitten vähän reilumminkin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *