Categories
Henk.koht.

Stanislaw Lem on kuollut

Solaris Atari 2600

Puolalainen kirjailija Stanislaw Lem kuoli maanantaina 84-vuotiaana Krakovassa. Hän teki minuun lähtemättömän vaikutuksen kirjoillaan Tähtipäiväkirjat ja Kyberias. Lyhyitä tieteistarinoita sisältävät kirjat ovat hauskimpia, mitä olen ikinä lukenut.

Lemin kyky nähdä väännellä scifin peruspalikoita vinksalleen on ylittämätön. En usko ikinä unohtavani astronautti Ijon Tichyä, joka naamioitui robotiksi, lähti tiedustelijaksi vihamielisten robottien planeetalle ja noudatti huolellisesti robottien kummallisia tapoja vain huomatakseen, että kaikki robotit olivat todellisuudessa vain roboteiksi naamioituneita ihmisiä, jotka yrittivät käyttäytyä niin kuin robottien uskottiin käyttäytyvän.

Pitääpä mestarin poismenon kunniaksi käydä etsimässä kirjastosta äskettäin suomennettu Konekansan satuja ja tarinoita, jota en ole vielä ehtinyt lukea.

Terveisiä päätoimittajalta: Kuinka ollakaan, tänään tulee telkkarista Stanislav Lemin kirjaan perustuva tieteiselokuva, Solaris (Klo 20 SubTV).

-feldon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *