Categories
Henk.koht.

Kuluttaja-aktivismi nousee?

Antimainos

Kuluttaja-aktivismi on päivän sana. Etenkin internetin rooli kuluttajien ilmaisukanavana on lyhyen ajan sisällä kohonnut ennätyskorkealle. Netissä yksittäisenkin ihmisen mielipiteillä on arvaamattoman suuri arvo: suuria hankintoja tehtäessä kaikki netin hakukoneilla löytyvät kehut ja haukut otetaan usein vakavissaan.

Nyt sama asia on huomattu muuallakin. Muun muassa YLE:n aamushowssa haastateltiin kulutusjuhlija-blogin Maria, joka kertoi ihmetteleville toimittajille vähän kuluttajabloggailun perusteista. Päällimmäisenä ajatuksena jäi mieleen digitaalisen puskaradion ajatus: yhä useampi kuluttaja etsii aktiivisesti ostopäätökseen vaikuttavaa tietoa netistä. Virallisten mielipiteiden sijaan halutaan nähdä tavallisen sukankuluttajan kritiikkiä, haukkuja ja kehuja.

YLE:n haastattelussa internetin kuluttaja-aktivismista puhuttiin jollain muotoa uutena ja nousevana ilmiönä. Se ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Sillä vaikka kuluttaja-aktivismi on juuri nyt hottii shittii, on samaa kaavaa hyödynnetty jo pitkään muualla – erityisesti peliteollisuudessa.

Pelinkehittäjät ovat jo pitkään tienneet, että paras tapa menestyä kovasti kilpaillulla alalla on lukea kuluttajien mielipiteitä keskustelufoorumeilta, blogeista ja fanisivuilta. Internet tarjoaa suoran palautekanavan, jonka kautta arvokasta markkinatutkimusta voi tehdä lähes maksutta. Paikoin peliviihteen kuluttajien ja tuottajien välille on syntynyt jopa hedelmällisiä win-win –sopimuksia, jossa keskustelufoorumeiden ylläpitäjille ja bloggaajille tarjotaan pientä vaivanpalkkaa rehellisestä palautteesta.

Valitettavasti palkkioiden maksaminen on nyttemmin synnyttänyt haitallisen lieveilmiön, joka varjostaa koko kuluttajabloggailu-ideologian uskottavuutta. Osa ns. kuluttaja- ja harrastelijasivustoista kun tuntuu pelaavan vahvasti sponsoreidensa pussiin. Jopa Suomesta löytyy tapauksia, joissa ns. puolueettomat peliharrastelijat kirjoittavat ylistysartikkeleita paria taulutelkkaria ja ulkomaanmatkaa vastaan.

Onkin kiinnostavaa nähdä mihin suuntaan kuluttaja-aktivismi on menossa. Toimiiko digitaalinen puskaradio tulevaisuudessakin vai hukkuuko totuus kuluttaja-aktiivin valepukuun sonnustautuneen myyntimiehen puheeseen? Mahdollisesti henkiin jää vain muutama erikoistunut verkkosivu, jotka uskaltavat pitää pintansa markkinoiden puristuksessa.

(Picture by AdBusters)

3 replies on “Kuluttaja-aktivismi nousee?”

On myönnettävä, että kuluttaminen ilmiönä on tällä hetkellä varsin hip ja pop. Joka tuutista pursuaa kulututtamista, mistä olen kuluttajaekonomian opiskelijana tietenkin mielissäni. Laitoksen henkilökuntaa ja vanhoja fuxiaikojen tuttuja näkee milloin missäkin artikkelissa kommentoimassa kuluttamiseen liittyviä asioita.

Keskustelufoorumien ja blogien myötävä joka kansalaiselle on avautunut väylä viestiä mielipiteensä massoille. Ja myös hakea kerran nettiin levitettyä tietoa halvalla, nopeasti sekä vaivatta. Itsekin haen hintatiedot ja mielipiteet netistä uutta kameraa tai näyttöä ostaessa.

Jooh, kyllä YLE:llä ollaan hieman jäljessä jos väitetään, että kuluttaja-aktivismi on uusi ilmiö. Käsittääkseni kuluttaja-aktivismi kehittyi jo 1960-luvun kulutuksen mekassa, Amerikassa. Pääkokkina sitä sopassa keittämässä oli käsittääkseni Ralph Nader teoksellaan Unsafe at Any Speed. Joillekin mies voi olla tuttu USA:n viimeisimmästä presidenttikisasta.

Eipä tosin taida aina kuluttaja-aktivismi hirveästi auttaa. Se nähtiin kun Lex Karpela nuijittiin eduskunnassa. Aidosti kovajuttu olisi, jos päättäjät kuuntelisivat kuluttajia velvoittavia lakeja säädettäessä teollisuuden lisäksi myös kuluttaja-aktivisteja. Tai voisivat kansanedustajat edes ottaa aivot käyttöönsä 😀

Valitettavasti sitä ei lyhyessä televisiohaastattelussa ehdi sanomaan asiasta ihan kaikkea haluamaansa!

Eli eihän kuluttaja-aktivismi netissä ole mitään uutta, onhan monia erityisesti tietotekniikkaan liittyviä juttuja todellakin varmaan koko netin olemassa olon ajan kommentoitu kuluttajanäkökulmasta. Pointti siinä haastattelussa olikin siis se, että nyt myös monet arkiset, ns. tavallisen kuluttajan kohtaamat asiat on mahdollista saada nettiin ja esiin.

Risto: Ihan ensiksi terveisiä sinne suuntaan, hyvä opiskelutoveri ja vanha fuxiajan tuttu! Ei ne Ylellä kuvittele, että kuluttaja-aktivismi olisi jotain uutta ylipäätään, vaan kuluttajatutkimuskeskuksen Petteri Repo heti haastattelun aluksi kertoi aktivismin historiaa lyhyesti.

[…] Kun nyt on puhuttu kuluttaja-aktivismista ja ostosten tekemisestä noin yleensä, voisi olla ihan asiallista tarkastella asiaa myös pelaajan näkökulmasta. Omien kokemusten mukaan pelien hinnoissa on edelleen melkoisesti ilmaa, jonka lisäksi tarjolla on jos jonkinlaisia ostokelvottomia äpöstyksiä. Pitää tietää mitä ostaa ja ennen kaikkea mistä. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *