Categories
Henk.koht.

Come on, let’s do it again

Apple Win95 piruilu

Matkimisessahan ei sinänsä ole mitään uutta, samaistuminen ja apinoiminen on osa kasvamistakin. Kaikkea silti ei kannata kopioida, sillä muuten tulee iso paha lakimies ja hakkaa päähän tekijänoikeuslainsäädännöllä.

Lakimiehet olivat varmasti myös mielessä Sub pop recordsin The Postal Service -bändillä, kun he näkivät Applen uuden Intel-mainoksen. Kyseinen mainos kun on kohtuullisen täydellinen kopio heidän Such great heights -videostaan, kuten tämän parivertailun perusteella voitte itse todeta.
Mainos aiheutti myös Intelin puolella pientä närästystä, sillä he eivät etukäteen tienneet Applen ideasta leimata kaikki tavalliset tietokoneet “tylsiksi laatikoiksi”, joista edelleenkin noin puolet myydään Intelin prosessoreilla. Ilmeisesti kuitenkaan lieviä pettymyksen ilmaisemisia lukuun ottamatta mitään vakavampaa ei tapahtunut.

Kyseessä ei ilmeisesti ole ensimmäinen kerta kun Applen mainosta syytetään ideavarkaudesta. Kysymys kuitenkin kuuluu, että onko kyseessä ideavarkaus kun sekä musiikkivideon että mainoksen ohjaajat ovat samat? Sitä varmasti selvitellään jossakin amerikkalaisessa lakiasiaintoimistossa vaivihkaa.

Bändi itsekään ei liene tapauksesta täysin tyrmistynyt, sillä Apple lisäsi kyseisen musiikkivideon iTunes-nettimusakauppaansa ja kas vain – teos nousi listaykköseksi. Lisäksi moni on tapauksen perusteella tutustunut The Postal Servicen tuotantoon ja tykästynyt sekä musiikkiin että videoon. Postipalvelu ja Omput sopivat hyvin toisilleen, joten ongelmana ei kai ole kuin se, että bändiltä ei kysytty. Teostomaksujen kolahtaessa seuraavan kerran tilille ei sekään liene enää niin suuri murhe.

Pienenä maanantaipähkinänä: kuka keksii Applen mainoksessa olevan miesäänen?

One reply on “Come on, let’s do it again”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *