Categories
Pelit

Tammikuu ei mittään…

Toni

Tammikuu on monelle synkkää aikaa. Kontrasti pikkujoulujuhliin, aattoillan mässäilyyn ja uudenvuoden räiskeeseen on melkoinen. Monet viettävät tipatonta tammikuuta: eräät käytännön pakosta, useimmat vaientaakseen omantunnontuskia.

Myös peliala viettää tipatonta tammikuuta. Mitään ei tipu ennen kevättä, koska valtaosa peliprojekteista ajoitetaan aina jouluun. Tarpeen vaatiessa tavaraa lykätään ulos vaikka keskeneräisenä – tärkeintä että ehtii joulupukin rekeen! Ei siis ihme että julkaisijoiden päätä jomottaa tammikuussa. Julkaisukrapula on varmasti melkoinen.

Tänä vuonna joulukiire yllätti ainakin Narnia- ja Harry Potter -pelit, joiden kehittelyssä oli selvästi aika loppunut kesken. Suurimman hätähousun palkinto menee kuitenkin Microsoftille, joka hehkutti uutta Xbox 360 –pelikonsolia jo juhannuksena, mutta sai niitä jouluksi kauppoihin vain pari pientä kuormaa. Erityisen näreissään olivat pelikauppiaat: Microsoft kun tuntui heidän mukaansa jakelevan uusbokseja myyntiin varsin mielivaltaisin perustein.

Hyvä joulumyynti on paradoksi. Kysyntä on kieltämättä kovaa, mutta niin on kilpailukin. Valitettavan moni peli hautautuu julkaisutulvaan. Viime jouluna monet mainiot pelit, kuten The Warriors ja Resident Evil 4:n pleikkarikäännös, jäivät auttamatta Need For Speedin ja muiden kovien nimien jyräämäksi.

Onneksi muutamat pelijulkaisijat ovat jo hoksanneet, ettei joulu ole välttämättä pelimyynnin kannalta parasta aikaa. Esimerkiksi Ubisoft ilmoitti suosiolla lykkäävänsä Ghost Recon 3:n julkaisua maaliskuuhun, jolloin kenelläkään ei yleensä ole mitään mielenkiintoista pelattavaa. Myös ICO:n jatko-osaksi puuhattu Shadow of Colossus haistatti joulupukkimeiningille: peli on kaupoissa vasta helmikuussa.

Joulun rinnalle kehitelläänkin nyt kovalla vauhdilla vaihtoehtoisia lanseerausajankohtia. Muun muassa Electronic Arts ajoittaa Suomessa paljon julkaisujaan koulujen loppumisen kynnykselle, joka on monessa mielessä varsin otollista aikaa pelimyynnille: valmistujaislahjat polttelevat nuorten sormia ja vanhemmilla pelaajillakin vuoden pisimmät lomapäivät sijoittuvat juuri kesään. Suomen kylmät mutta vähälumiset kesät tuntien osa lomapäivistä vietetään takuulla sisätiloissa.

On mielenkiintoista nähdä, rauhoittuuko joulumyynti tulevina vuosina. Pahalta kuitenkin näyttää, sillä ainakin Nintendon Revolution-pelikonsolin julkaisua puuhataan kovalla vauhdilla juuri joulumarkkinoille. Huonolla tuurilla lupaukset julkaisuruuhkan hajauttamisesta ovat kuin mitkä tahansa muut uudenvuodenpäätökset. Viimeistään hiihtolomalla rillutellaan taas nakit silmillä ja vatsamakkarat rullalla, eikä kenelläkään ole mitään muistikuvaa viimevuosien virheistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *