Categories
Henk.koht.

Nollatoleranssi nollarahoituksella

Nopeusrajoitukset ok.

Myönnän. Liikenne on minun heikko kohtani. Pienenä olin autohullu, mutta se jäi puoleksitoista vuosikymmeneksi, kunnes sain ajokortin. Nyt olen vähän ottanut kadotettua “miehisyyttä” ja “amistelua” takaisin, mutta samalla myös ajattelen liikennettä kokonaisuutena, kuten autokouluissa niin mielellään ensimmäisellä tunnilla korostetaan. Kysehän on liikenneympäristöstä, liikkujista, välineistä ja tarkoituksista. En kuitenkaan aio ruveta selittämään autoista sinänsä, sillä automerkit ovat kuin rypälelajikkeet: toiset ovat hyviä toisiin tilanteisiin, mutta huonoistakin löytyy helmensä. Omaan toki koko joukon mielimalleja ja yhden todellisen lempimerkin, ei siitä sen enempää.

Ajan myös työstäni johtuen paljon. Niinpä maanantainen talvikelin saapuminen ja talvinopeusrajoitusten tuleminen aiheutti lisätyötä ja niukkaa ajoitusta, kun tutut välit eivät sujuneet niin nopeasti kuin aiemmin. Sinänsä talvinopeusrajoitukset ovat paikallaan, koska ne osittain kompensoivat kelin aiheuttamaa jarrutusmatkojen pidentymistä ja muutenkin muistuttavat, että nyt luistellaan.

Sääliksi vain käy Tiehallintoa. Liikenne- ja viestintäministeriön periaatepäätöksen mukaan Suomen liikennekuolemien taso tulisi vuoteen 2010 mennessä olla alle 250 per vuosi. Viime vuonna tieliikenteessä kuoli 323 henkilöä, tänä vuonna ollaan tähän mennessä 10 henkeä viime vuoden samaa ajankohtaa köyhempiä. Rahaahan tähän jaloon tarkoitukseen ei tosin anneta, ja Tiehallinto joutuikin viime keväänä jättämään osalla tieosuuksista talvirajoitukset voimaan, kun teiden kunto ja taso ei enää vastannut vanhoja kesänopeuksia.

Autoiluhan on sikakallista Suomessa. Autoa ostaessa lasketaan veroa veron päälle, polttoaineen hinnasta (joka on tähtitieteellinen vieläkin) 74% on veroa, katsastaminen, ajoneuvovero ja pakollinen liikennevakuutus vielä päälle. Liikenteestä kerätyistä verotuloista kuitenkin vain 15% palautuu liikenteeseen. Mihin se kaikki muu menee? Siitä on jokaisella veronmaksajalla varmasti oma näkemyksensä.

Minusta vain on hieman nurinkurista, että tieverkoston kuntoa ei suostuta pitämään yllä, mutta kasvavien liikennemäärien alla kuolemaan johtavien onnettomuuksien määrän pitäisi vähentyä. Aikanaan kyllä, kun Euro-NCAP -voittajat saadaan jokaisen pihaan, mutta sitä ei korkean hankintaveron maassa tapahdu hetkeen. Ratkaisuksi pystytetään turvallisuuden nimissä mutta rahastuksen puolesta valokuvausautomaatteja, joilla voit demonstroida ostajaehdokkaalle, että ihan varmasti kulki 200km/h.

Tosin on vikaa meissä autoilijoissakin. Talvi on käsittääkseni usempanakin vuonna tullut suurinpiirtein syksyn jälkeen mutta kas: “Liukas keli yllätti autoilijat”. Ilmeisesti miesmuistin pituus on 11 kuukautta, eikä kukaan koskaan katso keliä kävellessään autolleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *