Categories
Henk.koht.

Punisher-kuume vei miehen

Uudet sarjikset ovat parempia kuin ne vanhat.

Hyvältä vaikuttavat nämä Punisher-sarjakuvat. Etenkin uudet. Piirrosjälki on parempaa kuin vanhoissa Tuomareissa, joita on julkaistu suomeksikin.

Uusissa lehdissä Punisherilla ei ole typerää trikoota ja valkoisia hanskoja, vaan trenssi ja sänkiparta. Realistinen tunnelma on selvästi satuilua kiinnostavampaa. Jopa tarinoiden aiheet ovat todellisesta elämästä: on IRA:n perään haikailevia pommi-fanaatikkoja, Osamaa metsästäviä CIA-agentteja ja naiskauppaa pyörittäviä venäläisiä.

Perheensä terrori-iskussa menettänyt Punisher, oikealta nimeltään Frank Castle, on parhaimmillaan hyvin sympaattinen hahmo. Hän on kuin moderni supersankari, joka voisi oikeasti olla olemassa. Yliluonnollisten kykyjen sijaan hän kostaa rikollisille oikeilla aseilla, eikä armahda syyllisiä. Näinä järkeilyn ja ymmärtämisen aikoina Punisherin suoraviivaisuus on kaikessa kauheudessaan lumoavaa.

Punisher-sarjakuvien taustalla on kuitenkin tieto siitä, että päähenkilö käy kamppailua tuulimyllyjä vastaan. Silti tai juuri siksi väkivaltaisten kuvien kautta kerrotut tarinat pitävät tiivisti otteessaan. Oikeuden haluaa voittavan, vaikka Punisherin keinot ovatkin väärät.

Eilen luin lehtiä aamuviiteen. Vielä olisi iso nippu kahlattavana.

Onneksi.

2 replies on “Punisher-kuume vei miehen”

Punisherhan on vakava asia!

Itse sytyin kanssa näihin uusiin Punishereihin; vol 4-5 ovat täyttä rautaa. Siinä missä nelos-tuotanto on vähän viihteellisempää, varsin huvittavaakin hömppää, josta ei kuitenkaan väkivaltaa ole vähennetty, vitoset ovat HC-tappojuhlaa ronskimmilla piirroksilla, kielenkäytöllä ja kenties realisminhakuisemmilla tai ainakin uskottavimmilla tarinoilla esitettynä. Harmi vain, että itseltä uupuu vitosen viimeisimmästä kuusiosaisesta jatkostoorista viimeinen eli lokakuun numero. Jäi vielä niin jännään kohtaan.

90-luvun alun War Journaleita ja suomenkielisiä sotapäiväkirjoja on tullut kahlailtua jonkin verran, mutta niissä hieman vallitseva supermiesteema, jota tapaa itse asiassa vähän enemmän vielä Punisher MAX vol. 4:ssa, ei ole ihan niin kiinnostava kuin vol. 5:n vanhentunut, kouliintunut ja väsynyt, mutta silti rankka kusipää Frank Castle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *