Categories
Henk.koht.

Radio OnVaan

Kuulokeetar

Radio tuntuu olevan media, joka on nyt tyytyväisesti jumahtanut uriinsa 90-luvun alun kehityksen jälkeen. Soittolistat ja unenpuutteesta levottomat aamuohjelmat tuntuvat olevan kaikkien asemien itsestäänselvyys. Tasatunneilta uutiset, iltapäivällä jokin kilpailu ja jokaiseen väliin liikennetiedotteita.

Itse joudun työssäni ajamaan paljon eri autoilla, enkä jaksa raahata cd-laukkua autosta toiseen kuunnellakseni samoja autoilukappeleita, joita olen kuunnellut jo pari vuotta. Sen lisäksi tekijänoikeuslaki- ja kopiosuojauspelleilyt ovat tehneet erittäin hyvää työtä sen suhteen, ettei kaupasta kannata hakea levyä matkakuuntelemiseksi, ei sitten millään. Ei se kuitenkaan toimi, autojen cd-soittimet ovat tavallista herkempiä kopiosuojauksille ja kopioitahan ei saa tehdä, murtaa ties minkä enigma-koodin pitämällä control-nappia pohjassa ja täten ohittamalla autorunin.

Yleensä siis napsautan radion päälle, säädän äänensäädöt kohdalleen (omituisen moni pistää bassot ja diskantit täysille eikä ihmettele kumisevaa särinää ollenkaan) ja viritän YleXin, Novan ja Suomipopin kuuluviin. Muita edes lähes mielenkiintoisia radioasemia ei asuinalueellani kuulu kuin kaapelin kautta. Muualla ajellessani olen lisännyt NRJ:n, Groove FM:n ja Kiss FM:n palettiin mukaan, Citystä ei ole mitään kokemuksia.

Tallennan edellä mainitsemani radioasemat muistipaikkoihin kolmeen ensimmäiseen muistipaikkaan, ja sen jälkeen vaihdan kanavaa heti, kun tulee jotain, mitä en halua kuulla, eli vaihteiden vaihtamisen lisäksi oikea käsi tanssii jatkuvasti myös toisten 1-3 pykälien väliä. Liian usein löydän itseni karjumasta radiolle “musiikkia maestro”, kun vartin aikana millään kanavilla ei tapahdu mitään. Mainosten viemän tilan ymmärrän, se on välttämätöntä asemien toiminnan takia, ja suurin osa radiomainoksista tehdäänkin jokseenkin kohtuullisesti. Liikun usein aamuisin työni merkeissä, enkä halua kuulla uutisia puolen tunnin välein kolmelta eri kanavalta, joiden uutistarjonta on tietty STT:n paketti eikä mitään muuta. Aamuohjelmien juonnot osuvat välillä ajan ja väsymyksen hermoon, mutta kovin usein YleXillä ja Novalla vain joristaan käsittämättömän tylsää tarinaa. Jos ei ole sanottavaa, niin voisi soittaa vaikkapa sitä musiikkia. Sama ohje menköön Suomipopin Jaajolle, joka kai kuvittelee olevansa kovakin radiojuontaja. Tiettyä tasoa niin jutuissa kuin yleissivistyksessä (koskee kaikkia) pitäisi olla kyseisessä ammatissa.

Sitten kun musiikkia tulee, YleX soittaa liikaa hiphoppia ja purkkapoppia, ilmeisesti yli vuoden vanhaa musiikkia ei voi soittaa kuin erikoisohjelmissa. Nova taasen joutuu pakosta puffaamaan maikkarin reality- ja idoliohjelmia. Sen lisäksi kolmikymppisille jakkutädeille soitettu työmusiikki on kovin kuolettavan tylsää, mutta toki siellä muistetaan, että musiikkia on tehty jo ennen Halosen virkakautta. Suomipop yrittää parhaansa mukaan tehdä soittolistansa kotimaisesta musiikista, mutta urakka on välillä täysin toivoton. Eppu Normaali tulisi kieltää lailla.

YleXin ulosmarssin aikana lähetyksen taso parani noin 300%, idioottimaiset ylivenytetyt “ei mitään ideaa” -juonnot olivat tipotiessään ja soittolista kuulosti kerrankin kanavan mukaisesti tuoreelta. Olikohan siellä annettu tietokoneen valita satunnaisesti materiaalia, sillä kyseisenä päivänä kuuntelin radiota yli puoli tuntia ilman aikomustakaan vaihtaa kanavaa. Novan juonnot masentuivat sinä päivänä entisestään, kaikki “mehän olemme staroja” -juontajat menettivät kaiken tahtonsa edes yrittää ja tuloksena oli vain minuuttitolkulla alakuloista valittamista. Sama toistuu vieläkin, Ile Kallio on purnannut musavisansa menettämisestä nyt pari viikkoa katkerasti. Novan ulosmarssin aikana en valitettavasti kuunnellut kyseistä kanavaa olenkaan.

Mites kuulkaa kultsit olisi, jos vähän luopuisitte tuosta soittolistapelleilystä, lopettaisitte sen loputtoman turhanpäisen jorinan ellei juttu kulje ja ennen kaikkea siirtäisitte vaikkapa uutiset tulemaan eri aikoihin. Minusta on täysin järjetöntä, että kaikilta asemilta tulee tismalleen samat uutiset tismalleen samaan aikaan. Pakopaikkaa niiltä ei ole, ja toisaalta porrastuksella edellisestä lähetyksestä myöhästyneet voisivat kuunnella toisaalta tulevat uutiset.

Aion vakavasti rikkoa lakia ja hankkia vaikka tekijänoikeus- ja radioliikennelakien uhalla iPodiini FM-lähettimen kuuloke-turvavyö-sotkulta säästyäkseni. Siten voin helpommin kuunnella haluamaani musiikkia eri autoissa radioiden kautta. Hyvässä lykyssä voit aamuruuhkassa virittää autoradiosi naapurikaistalla ajavan musiikkiharrastajan henkilökohtaiselle soittolistalle ja löytää aivan uusia ulottuvuuksia ilman Laatikon salaisuutta.

P.S. YleXin aamupäivän nainen: hanki jätkäkaveri, tatuointi, piriä tai eläkeläiskortti. Miten ihmeessä sinulle maksetaan palkkaa siitä, että valitat miten kaikki oli sinun kouluaikanasi paremmin, varsinkin kun siitä on ehkä peräti neljä vuotta aikaa.

One reply on “Radio OnVaan”

ASIAA!!!!
Kerrankin. Kirjoittaja, lähetä tämä juttus näihin kaikkiin em. radiokanaviin (mahdollisimman korkealle pallille) ja tee lisäys vielä että “Miettikää tätä juttua oikeesti! Siis aikuisten oikeesti. Ihan tosissaan siis…”

BRAVO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *