Categories
Musiikki

Tuska 2005: loppusanat

Tämän vuoden Tuska jäi osaltani yksipäiväiseksi. Tässä vielä muutama vaikutelma nukutun yön jälkeen.

Festivaalien soittojärjestystä pitää kehua, se toimi oikein hyvin. Alussa Teräsbetoni ja Malediction soittivat nostatusmusiikkia, sitten kiihdytettiin Finntrollin hittien kautta päivän vauhdikkaimpaan esiintyjään Destructioniin. Apocalyptica tarjosi tilaisuuden vetää henkeä saksalaisten jälkeen, ja Primal Fear nosti taas kierroksia. Monster Magnet oli hyvä lopettaja hyväntuulisella rokillaan.

Olen Olli, ja minulla on alkoholiongelma. Tai ainakin eilen oli. Tuskaan saa viedä omia juomia, kunhan ne ovat muovipullossa. Tölkit ja lasipullot ovat kiellettyjä, ja niinpä oluen sijasta on juotava lonkeroita tai siidereitä. Ostin lajitelman eri makuisia lonkeroita, joita tissuttelin sivistyneesti. Kesken Maledictionin riehakkaan tykityksen päässäni alkoi soida Tuomari Nurmion Lasten mehuhetki.

Mietin, mistä on kysymys. Hetken kuluttua huomasin, että lonkeroni on metsämarjan makuista. Maku toi mieleeni mummolan, poutapilviä ja auringonkukkakedon. Marjamehun lipittely näkyi kierrosajoissani niin, että viinaa jäi lopulta yli. Pyydän anteeksi. (Maistakaapa joskus metsämarja-lonkeroa. Limuviinojen tilalle on tullut mehuviina.)

Suomen gooteille Tuska vaikuttaa olevan kesän kohokohta. Se antaa oivallisen tekosyyn ylipukeutumiseen, ja naisväki olikin tälläytynyt sangen epätodellisiin asuihin. Parhaiten mieleeni jäi kokovalkoinen enkeli, jolla oli isot höyhenistä tehdyt siivet.

Gooteilla on muutama ongelma Tuskassa. Pölyinen hiekkakenttä ei ole kovin otollinen ympäristö samettilaahuksille, toivottavasti kalliit vaatteet eivät menneet aivan lunastuskuntoon. Toinen ongelma on sää. Tuskassa on perinteisesti Suomen aurinkoisin keli, ja kuunvalon kalvaisemat kasvot uhkaavat ruskettua terveen värisiksi. Onneksi Tuska-alueella on lehto, jonka vilvoittavassa siimeksessä voi synkistellä ilman pölyä ja päivänvaloa.

Eilisestä raportistani unohtui maininta uusimmasta show-teknologiasta. Finntrollin basisti Tundra oli kiinnittänyt tukkaansa avainketjuja. Hienolta näytti, ainakin oma viihtyvyyteni lisääntyi. Vanhojen rokkikliseiden kierrättäminenkin toimii, mutta uusia kikkoja tarvitaan, jotta päästään eteenpäin.

Ei tässä muuta. Tuska on ammattitaitoisesti järjestetty festivaali, jossa asiakas voi luottaa siihen, että järjestely pelaa, aikataulut pitävät ja ilmapiiri on hyväntuulinen. Palataan asiaan vuoden päästä, pysykää kanavalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *